Pleidooi voor open verbindingen tijdens Vissennetwerk

3210
12 apr 2018

Afgelopen vrijdag was er een bijeenkomst van het Vissennetwerk met als thema de verwijdering van dammen en stuwen (Dam Removal). De bijeenkomst was in ’s Gravenvoeren in Vlaanderen net over de grens van Limburg.

Als eerste spreker gaf Bart Geenen van het Wereld Natuur Fonds een toelichting op Dam Removal Europe. De biodiversiteit neemt het sterkst af in het zoete water en daarom wordt gestreefd naar het herstel van rivieren in Europa. Er zijn al goede voorbeelden van Dam Removal in de Verenigde Staten, Spanje en Wales.

Jeroen van Herk ging vervolgens iin op de kansen voor dam- en stuwverwijdering in Nederland als een ecologisch effectieve en kostenefficiënte methode. Antje Goedeking van het Wasserverband Eifel-Rur gaf daarna uitleg over de brede aanpak van tientallen barrières de Eifel-Rur in Duitsland, een belangrijke zalmrivier.

Ook in Nederland

Ook kwam er een aantal voorbeelden van stuwverwijdering in Nederland, Vlaanderen en Denemarken aan bod. Jan Kamman van Sportvisserij Nederland liet enkele voorbeelden van verwijdering van stuwen in Nederland en Denemarken zien die in samenwerking met waterbeheerder en sportvisserij worden uitgevoerd. In het Peizerdiep is een snel herstel van beekvissoorten te zien. In Denemarken is de zalm sterk toegenomen in een aantal rivieren.


In de rivier de Berwijn komen weer bijzondere vissoorten voor zo bleek tijdens een visonderzoek.

In het gebied van Waterschap Rijn en IJssel is een stuw verwijderd in de Boven Slinge waardoor een deel van de beek weer natuurlijk is geworden, meldde Matthijs de Vos. In Vlaanderen wordt gewerkt aan stuwverwijdering in de Molenbeek bij een aantal molens, vertelde Mieke de Wilde van de Vlaamse provincie Brabant. Als laatste kwam Sjef Langeveld aan het woord: in Noord Brabant werken bewoners en andere belanghebbenden uit de regio samen in de Vereniging Markdal aan een plan ter verbetering van de Mark.

Bijzondere vissoorten

Daarna was het tijd om een Dam Removal in het veld te gaan bekijken. In de rivier de Berwijn is met hoog water een stuw buiten gebruik geraakt en heeft de rivier de kans gekregen om te gaan hermeanderen. Het Vlaamse Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek voerde ter plekke een visonderzoek uit. Daarbij bleek welke bijzondere vissoorten er allemaal in deze beek voorkomen zoals vlagzalm, (beek)forel, gestippelde alver, elrits, serpeling, barbeel, beekdonderpad, riviergrondel, bermpje en kopvoorn.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.